14 Nisan 2013 Pazar

İkarus

Hakkında hepimizin bildiği bir hikaye vardır ve araştırdığım kadarıyla birbirine benzeyen bir çok çeşit efsane de anlatılmakta İkarus hakkında. Ben ise okuduklarımdan oluşturduğum bir hikayeyi kısaca size aktaracağım...



Daedalus'un bir saray cariyesinden olma oğludur, İkarus. Daedalus büyük bir mucittir. Zekasıyla yaptıklarıyla kralları kendisine hayran bırakan biridir. Kendisi, zamanın Minos Kraliçesine Aşık olduğu boğayla beraber olabileceği bir alet tasarlar ve sonrasında doğan Minator'un konulacağı büyük labirenti tasarlayan kişidir. Bir zaman sonra Daedalus'un işleri kralın hoşuna gitmeyince Kral, Daedalus ve İkarus'u büyük labirentin içine hapsettirir.

 Mucit Daedalus hemen kendilerini kurtarabilecek bir şeyler yapmaya girişir. Bal mumu ve kuş tüyü karışımlarından iki çift kanat yapar. Önce kanatları kendisi dener ve oğluna uçma vakti geldiğinde, fazla alçaktan uçmamasını ve güneşe de fazla yaklaşmamasını kendisinin izlediği rotayı izlemesini tembihlemiştir.

Uçmaya başlayan İkarus, kendini uçmanın zevkinden alamayarak yükseldikçe yükselmiş. Sahip olduğu bu uçma kabiliyetiyle güneşe kadar ulaşabileceğine inanmaya başlamış yükselmeye devam etmiş. Bir süre sonra bal mumları erimeye başlayıp kanatlar üzerinden düşmeye başlamış. Kanatsız kalan İkarus Ege denizinde Samos adası yakınlarında denize çakılıp, boğulmuştur. der efsaneler!


1 yorum: