16 Şubat 2013 Cumartesi

Astronomi

Rusya'da gerçekleşen meteor yağmuru olayı sizleri biraz düşündürdü mü bilmiyorum, fakat benim her zaman üzerine düşündüğüm bir konudur. Belki size bir bilim kurgu filmi senaryosu gibi görünebilir.  Dünya'ya meteor çarpacak da yok olacağız falan aynı bir Hollywood filmi gibi. Neyse kurtulduğumuz bazı filmlerde var iyi ki Bruce Wills'in Andromeda veya Deep Impact.  Nasılsa çok zeki ve teknolojik açıdan gelişmiş Amerikalılar bizi her zaman kurtarır, filmlerin lanse ettiği konu budur.

Peki ya gerçekte!
Ya şu anda üzerimize doğru gelen, serseri mayın gibi oradan oraya gezinen bir meteor varsa, fazla büyük olmasına da gerek yok kütlesi yeterince büyükse bir futbol sahası kadarlık bir şey dünyayı ilk oluştuğu zamana çevirebilir. Biz panik içinde sağa sola koştururken, ne olduğunu anlamadan toz oluruz. Pek olası gibi değil belki, fakat bilmelisiniz ki o kadar ilginç bir güneş sistmemimiz var ki! Tam bir tabanca atış poligonu meteorlar açısından. Mesela dışarıdan başlamak gerekirse, en dışarıda kuiper kuşağı denen buzul ve kayaçlardan oluşan bir mayın kümesi var, orada aralara serpiştirilmiş olan cüce gecegenler(plüton ve eris gibi) Biraz içeride bizim hayran olduğumuz gaz devleri var Neptün, Uranüs, Satürn ve Jupiter  bunlardan sonra  çok ama çok sık bir şekilde bir mayın tarlası daha var minik kayaçlardan oluşan iç kabuk diyebiliriz. Ve Mars, Dünya, Venüs ve Merkür'ün olduğu kayaç gezegenler var Kırmızı sıradan Güneşimizin etrafında. bütün bunlara da ek olarak boşlukları dolduran milyarlarca başı boş kayaç var.

Her şey o kadar tıkırındamış gibi görünüyor ki kimse son dakikaya kadar ne olduğunu anlayamadan yok olmanın eşiğinine gelebiliriz. Biz bulunduğumuz çağa bilim ve uzay çağı dememize rağmen dünyanın çevresinden en fazla 150000 km uzaklaşabilmişiz. Geliştirebildiğimiz uzay araçları da Shuttle'ler de uzay fatihleri. Yani anlayacağınız dünyaya meteor geliyor olsa, insan gibi virütik uzaylılar varsa ve bizi istilaya geliyorlarsa falan yapabileceğimiz hiç bir şey yok anlayacağınız, kaçacak aletimiz bile yok.

Bütün bu gerçekliğe rağmen insanlığın peşinde koşturduğu tek şey para! Onun yüzünden dünyanın her yerinde savaş, kan, dehşet. İnsanlığı tek kurtarma şansı olan biliminsanlarına karşı olma ve yozlaşmışlık. Ve artık can çekişmeye başlamış olan bir zamanların en güzel cenneti Mavi Gezegen Dünya.


Dinazorların teknoloji geliştirme yetenekleri ve şansları olmadı. Bir gecede Dünyaları karardı ve uzun yıllar boyunca Güneşi göremediler, yok oldular. Aynı şekilde dünyanın başından günümüze kadar yüzlerce, binlerce meteor çarpmasına tanıklık yaptı bu gezegen, bazılarını insanlar bile gördü, bazıları öldüler bile. Artık biz insan ırkı kendimizdi koruyabilir ve evrenin tatsız olaylarına karşı koyabiliriz. Fakat önce içimizdeki insan olma bilincine ulaşmamız lazım. Umarım en kısa sürede ulaşabiliriz...

İşte dün düşen Meteor;


Uzayın görece bildiğimiz kısmı ve uydularımız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder