11 Nisan 2014 Cuma

Sorgulama

Çok sorgulayan bir yapım var. İyi midir? Kötü müdür? Bilmiyorum..

Bazı şeylerin neden yapıldığını, nasıl yapıldığını neden öyle değil de böyle yapıldığını falan da çok düşünüyorum. İnsanları gözlemlemek, davranışlarını tahmin etmek hoşuma giden minik bir oyundur. Tabi ki insan doğası kaos teoreminin göbeği gibi olduğu için beklentilerle, yapılanlar pek birbirini tutmuyor.

Lakin özellikle insanların yaptıkları işlerde mevcut düzeni koruma eğiliminde olduklarını söyleyebilirim. Tahminimce ilk başlarda oda bunun gereksiz olduğunu fark etmiş sonrasında bu duruma alışmış ve sorgulamadan aynı şekilde işini sürdürmekte, memurlukta bu duruma daha fazla rastlıyorum.


Alışkanlıklar, her ne kadar doğamızda kaotiklik olsa da değiştiremediğimiz durumlardır. Alışmış kudurmuştan beterdir derler ya aynen o. Birine alışkanlığının aksini yaptırmaya çalış daha büyük bir inatla bildiğini yapmaya devam edecektir. Aynı durum kız-erkek ilişkilerinde de benzer bir şekilde sanırım, sürekli kavga eden çiftlerin ayrılmak yerine o kadar yıldır beraberiz deyip devam etmesi bana göre bir alışkanlık belirtisi. Ya kavga etmeninde bir adabı olur başladığınız ilk günden beri bir didişme varsa olmuyordur işte zorlamanın gereği yok. Ah gönül bu... ile başlayan cümleye artık inanmıyorum. Konmasını istediğimiz şeyi biz seçiyoruz, sonrasında ise gelişen tüm olayları da kaderin cilvesine çeviriyoruz.

Bu arada kendimi de sorguluyorum bu aralar, neden bir pus var zihnimde diye. Mesela dış görünüş itibarıyla çok soğuk biriyim, birisi konuşmaya gelmek istese gelmez yani o kadar. Sonradan samimi olduğum arkadaşlar arasıra tanışmadan önce beni ukala, kasıntı, egoist ve narsist olduğumu düşündüklerini söylemişlerdir. Eh belki de öyleyimdir çünkü benim kendimi anlatmam yanıltıcı olabilir. Yakışıklı biri olmadığımı söylerim genellikle ama zor beğenen biri olduğum kesin. Doğru kelime zor beğenen değilde küçük detaylara dikkat eden daha iyi olacak sanırım. Ah birde bu aralar şu kızın dediği gibiyim :)





Ayrıca Joe gibi 'erişkin' bir arkadaş lazım :D







8 yorum:

  1. Sorgulamak iyidir ama, hazır sen de atasözlerinden giderken ben de Bi tane ekleyeyim, herşeyin azı karar çoğu zarar :)


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, orta seviyeyi tutturmak lazım :D

      Sil
  2. Güzel yazmışsın. Kaos teorisinden haberdar olmana sevindim. Kaotiklik her yerde ama aynı zamanda belli kalıplar içerisinde. Yakında bununla ilgili bir yazı yayınlayacağım. Youtube'un açılmasını bekliyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaos en çok ilgilendiğim teorilerden biridir. Ben hep ying ve yang'a benzetirim düzen-kaos ilişkisini.

      Yazını sabırsızlıkla bekliyorum. Umarım en kısa sürede kapatmanın bir işe yaramadığı anlaşılır ve yasak kaldırılır.

      Mutlu günler...

      Sil
  3. Benimde öyle bir yapım var muhalefet olma diyorlar halbuki araştırıp kabullanmek daha mantıklı ot muyum ki ben her söylediklerine '' Nereden biliyosun?'' diye sormadan kabullaneyim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tepki bana da çok tanıdık 'niye her şeye muhalefetsin?' kimseyi bozmamak için hiç söylememişimdir ama çünkü insanın düşünebilen bir canlıyım diyemedim ya :-)

      Sil
  4. Sanırım bildiğimiz, alışık olduğumuz durumlar bize güven veriyor, kendimizi rahat ve iyi hissetmemizi sağlıyor. İnanç, iş, aşk hangi konu olursa olsun soru sormadan kabullenmek insanların biraz da işine geliyor. Çünkü soru sormak ve araştırmak herkesin keyif alacağı şeyler değildir.

    Ayaklarının altındaki toprağın sarsılmasından korkuyorsan hiç de teşebbüs etmemeli, sıradan olanı yüceltmeye devam etmelisin.
    Çoğu insanın yaptığı da bundan farklı bir şey değil!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında, araştırmaktan öğrenmekten ve mantıklı olanı kabullenmekten daha güzel bir şey yok fakat söylediğin gibi koşulsuz kabullenmek, kör bir şekilde inanmak sanki genlerimize işlemiş :(

      Sil