1 Haziran 2013 Cumartesi

Destek 'Gezi'

Beş gündür Taksim Gezi parkında olan olayları televizyonlar ve sosyal ağlar vasıtasıyla izliyoruz. İlk üç günü az sorunlu ve daha sakin bir havada geçen eylem, dördüncü günün şafağında polis mensuplarının uyarıda bulunmaksızın gezi parkını işgal etmeleri, gazlamaları, çadırları yıkmaları ve insanları yaka paça parktan dışarı atılmasıyla farklı bir boyuta taşındı...

Sadece beton bir şehirde yaşayan insanların parklarını koruma  eyleminden ülke çapında bir başkaldırıya dönüşmeye başladı ve olaylara savaşa katılır gibi tam tedarikli katılan polis güçlerinin kullandığı orantısız davranışlar bir insanlık zulmüne ve zorbalığa dönüşmeye başladı.

Türk medyası her şeye gözünü, kulağını ve ağzını kapamış zevk yayınları yaparken yurtdışı kaynaklı yayınlardan kısıtlı bilgi ve görsel edinmeyi başardık. Twitter den yayılan aşırı fazla bilgi kirliliği insanları daha büyük bir gerilime sürükledi.

Olaylarda polis kesinlikle aşırı müdahalede bulunmuştur! İster emir kulu olsun ister kendi başına karar alıyor olsun yapılacak bir iş değil yaptıkları! Emirleri, bürokrasiyi işlerine gelince yavaşlatan bir polis teşkilatı göstericileri engellerken daha vicdanlı davranabilirdi! Atılan gaz bombalarının kovanlarının miktarından İstanbul'un bütün atmosferinin değiştirildiğini görebiliriz ki hiç durmadan bombalamaya devam ettiklerini Norveç televizyonundan naklen izledik ve o sadece bir sokağın görüntüsüydü! Doğru kullanmayı bilmeyen polislerin atış yaptığı gaz bombaları insanların kafalarını kırdı!

Panzerlerin ve TOMA'ların uyguladığı tazyikli su ise tamamen farklı boyutlara ulaştı. İnsanların kafalarına sıkılan sular geçici şuur kayıplarına neden olmuş, yaralananların miktarı ise kesin değil! Kullanılan plastik mermiler insanları engelli hale getirdi...

Yetkili ağızlardan gelen saçma sapan ve yetersiz açıklamalar ise olayların katlanarak büyümesine tuz-biber olmuştur.


Bugün İzmir'de ki durumu kendi gözlerimle görmek amacıyla toplantı yeri olan Gündoğdu Meydanına intikal ettim. Yolda çeşitli gruplarında gösterilerini gözlemledim ve hiç bir çıkıntılık, saldırganlık yoktu. Her grubun yanında bir motorize yunus ekibi göstericilere eşlik ediyor bir sorun çıkmıyordu.

Gündoğdu meydanı aynı şekilde toplanan binlerce insan çimlerin üzerinde, sokaklarda, meydanda sloganlar atıyor, içkilerini yudumluyor ve olayları bazen küfüre kaçan ama usturuplu bir dille kınıyorlardı. Ortalıkta sivil polislerden başka birlik göremedim. Hiç bir gazlı, coplu, çevik kuvvetli olay olmadı ve genel gezi yerim Hatay'a döndüğümde her şeyin olağan bir halde devam ettiğini gördüm.


Havanın kararmasıyla aldığım duyumlar ve şu anda duyduğum sesler olayların biraz daha kaba bir hal aldığını gösteriyor ve bundan üzüntü duyuyorum açıkçası, umarım göstericiler saygı sınırlarını aşmaz. Polis müdahalelerinde insanları haşat edecek boyutlarda güç kullanmazlar.

Olayların sonuç olarak nereye gideceğini tam olarak kestirmem mümkün olmasa da aklımda çok fazla soru var... Ümit ederim ki! Türk halkı için az zararlı ve hayırlı bir gelecek olur!


İşte bu gün benim gözümden görüntüler:


Teyze baya sinirliydi!


Bir grup ülkücü çöp arabasının üzerinde bayrak açtı!


Karşıyakalı taraftarlar meşale gösterisi yaparak gemiyle Alsancak limanına indiler.


İşte gün İzmir'in şenlik havasında eylem yaptığı gündür!


Gündoğdu Meydanında toplanan kalabalık, güneşin batmaya başlamasıyla beraber Basmane'ye yürüyüşe geçti...




3 yorum:

  1. Çok karışık bir durum Batman da bile ayaklanma varmış. Antep'te....

    YanıtlaSil
  2. Sonucunu kestiremiyorum İnşallah kötü bir sonuç çıkmaz. Libya, Mısır, Suriye gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yöneticiler ve Halk belirleyecek... Bardağı taşıran son damla oldu gibi görünüyor, her yerde bir eylem olması doğal ama sonuçları bizi nereye götürecek o bir muamma... :/

      Sil