14 Kasım 2014 Cuma

İçimizde Bir Yer

İlk defa Ahmet Altan'ın bir kitabını okudum. Nedendir bilmiyorum ama adama karşı hep bir antipatim olmuştur. Kitaplığımda elimi attığım yerden onun kitabı çıktı, yıllar önce aldığım bir kişisel gelişim dergisinin bir armağanı." İçimizde Bir Yer " kitabın ismi ve açıkçası kendimi okudum diyebilirim bir çok yazıda.


İnsanın içindeki çalkantıları, karşı cinsle olan ilişkileri sade ve akıcı bir dille yazmış. Her bir hikaye farklı bir noktaya, farklı bir hissiyata değinmiş kitapta. Yazılarda kullandığı örneklemeler ve olaylar sanki birer yaşanmışlık uyandırıyor gizli, kilitli kutuların içinden hiç çıkmamasını istediğimiz türden olanlardan hemde.


Kitabı bitireli bir buçuk hafta oluyor, şöyle düşündüğümde hayatımı okuduklarım, arkadaşlarımdan dinlediklerim, haberlerden gördüklerim o kadar çok etkiliyor ki! Aynı bir falcının size geleceği söylemesi gibi onun size anlattıklarına o kadar çok kafa yorarsınız, kendinizi öyle bir manipüle edersiniz ki olaylar o yönde ilerler ve onun söylediklerinin gerçek olduğuna inanırsınız.

Her şey bu yönde ilerliyor aslında, arkadaşlarınızdan biri yanınızda hoş bir kız görünce hemen manipülasyona başlar, Siz hiç aklınızda yokken bir anda bir şeyler hissedersiniz ve puff. Her şeyin rengi değişir, hiç bir şey eskisi gibi olmaz...




Kendi düşüncelerimi hep koruma isteğim hep burada başlıyor aslında, insanları dinlemeyi çok sever, akıl vermekten kaçınmaya çalışırım, çünkü kendimde olmayan şeyi veremem ki olsa bile ben sadece olayı kendi açımdan düşünerek yorumlaya bilirim, senin için durumlar bambaşka bir boyutta olabilir. Lakin insanlar bunu hiç anlamıyorlar ve sürekli kendi dünyalarını kontrol altına almaya çalışırken başka dünyaların dengesini bozduklarının farkına varmıyorlar.

Bugün tam sinema havası var aslında Interstellar'ı çok merak ediyorum, ama yalnız başıma sinemaya gitmekten pek hoşlandığım söylenemez. Var olan Companion'u mu da kaybettiğime göre yaşasın sıkıcı ders...

13 yorum:

  1. Bu kitap benimde kitaplığımda öylece duruyor. Yazını okuyunca okuyayım dedim. İlginçtir aynı antipatiyi ben de hissediyorum. Adamı oysa çok tanımam da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap, oku seninde yorumların alalım :)
      Kitabı okuduktan sonra bile antipatim geçmedi, ama nereden bu his onu bende bilmiyorum.

      Sil
  2. Ahmet Altan'ı çok seviyorum ben. Her zaman çok cesur gelir yazdıkları. Ama bu okumadığım bir kitabı maalesef.

    Dediğin ise çok doğru. Çoğu kişi "bu gerçekten benim düşüncem mi yoksa bu düşünceye mi yönlendirildim" diye sorgulamıyor. Ben elimden geldiğince sorguluyorum ama özellikle yakın çevreden etkilenmemek çok güç. En güzeli olmayan akıllarımızı birbirimize satmamamız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende diğer kitaplarından hiç birini okumadım ama okumayı planlıyorum.

      Teşekkürle, ama insanlar bu durumu pek düşünmeyip genellikle karşıdakine ne yapacağını söyleme eğiliminde maalesef, oysaki onlara danışılmış bile değilken bunu yapıyorlar..

      Sil
  3. Bu durum bana biraz garip geliyor her insanın kendi düşünceleri istekleri hayalleri vardır birisi gelip bunları degiştirmeye çalışırsa degişirlermi? birisi sana ne yapıcagını söylediginde düşünmezmisin bunu gerçekten ben istiyormuyum diye?eger düşünceni degiştirirse demek olyorki o anda onun dedigi söyledigi mantıklı gelmiş ve degiştirmişsin sonra ben bunu neden yaptım? ya da bu bana aslında tersti neden fikrimi degiştirdim? bana göre o düşünce o zaman sana uygun gelmiş mantıklı gelmiş ve öyle hareket etmişsin yani kendini o ana kaptırmıssın arkadasın senı etkilemiş o an için o ortama uymak zorunda hissetmişsin kendini büyüye kaptırmıssın bunun olmasını istemiyorsanız bence bana göre o ana kapılmayın bir sey yapmadan önce düşünün ya da düşüncenizi etkilemeye çalısıyorsa o an onu dinleyin düşüncesini ve kendinizi sorgulayın bunu gerçekten istiyormuyum diye buna ragmen etkilenmiş ve sonra pişman olmussanız tecrübe edinmş olursunuz hayata düşmeden kalkmadan hata yapmadan olgunlaşamazsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle hatalar olmadan tecrübeler olmazdı.
      "Tecrübe yenilen kazıkların toplamıdır" diye kim dediyse doğru demiş.

      Fakat hiç aklında olmayan bir şeyi çevrendeki insanların seni etkilemesiyle yapabilirsin. Buna psikolojik baskı diyoruz hatta, senin kararsız olduğun %0.01 lik bir yerden o kadar emindir ki %99.9 karar verdiğin davranıştan vazgeçer ve diğerini yaparsın ve sonuç hezimet olur.

      Arkadaşlarının düşüncelerine çok değer verip kişiliği değişen insanlar gördüm. Sonra kendi iç çatışmalarının içinde yok oldular hep. Unutma ki mantık büküle bilir maniple edilebilir!

      Sil
  4. Arkadaşlarının düşünceleri önemsemek dogrudur insan çevresindeki insanların düşüncelerine saygı duymalı önemsemeli peki soruyorum sana her insanın düşüncesi. İstekleri farklıdır sana göre bir davranış ters arkadaşına göre degil sen hayır diyorsan o evet diye baskı uyguluyorsa o senin düşüncelerine saygı duymuyor demek ki burda bize düşen kendi düşüncemize sadık kalmak ve savunmak degil midir insan irade sahibidir karşımızdaki inatla baskı uyguluyorsa bunu yapabiliyorsa bizde yapabiliriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi baskı kurmak ayrı bir başkasının seni manipüle ederek yönlendirmesi ayrı. İkisi de benzer etki bıraksa da birinde zorunluluktan yaparsın, diğerinde ise kendi fikrinmiş gibi yaparsın.

      Hipnotize edildiğinde insanların bülbül gibi şakıması gibi, hiç aklında olmayan şeyler artık senin düşüncen gibi zihninde yankılanıyor ve bunları sen hayata geçiriyorsun fakat hep arkadaşların sinsice kanına girdi diye :D

      Sil
    2. Kusura bakmayın ama o an demeki o insanın düşüncesini benimsiyorsunuz kabulleniyorsunuz o zaman şikayet etmek gibi bir durumunuz yok çünkü hipnotize kişinin normalde yapamıycagı birşeyi yaptıramaz bildigim kadarıyla kimse onu da bırakın hipnotize gibi bir şey ortada bile yok biz ona şeytana uymak diyoruz :)

      Sil
    3. Şeytana uymayalım o zaman :D

      Sil
  5. Bence uymayın :) sizin için söylüyorum pişman olmayın diye :) teşekkürler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende uymamak için direniyorum hep :D
      Yanlış yazının altına gelmiş o! :O

      Sil