10 Mart 2014 Pazartesi

Monte Kristo Kontu

Ah Edmond Dantes!

Sevdiği kıza kavuşma hissiyle yanıp tutuşan genç ikinci kaptan, kaptanın hastalık sonucu ölmesi üzerine Firavun adlı geminin başına geçer ve hikayemiz başlar. Bu hevesli, genç olduğu kadar becerikli ve kör kütük aşık olan yakışıklı adam, gemi muhasebecisinin, komşusunun ve sevdiği kıza aşık olan bir adamın oluşturduğu bir tuzağın ortasında kalarak savcı önüne çıkartılır hem de tam sevdiği kız katalan güzel Mersedes'le evleneceği dakikada. Savcı onun suçsuz olduğunu bilmesine rağmen İf şatosuna gönderir ve ıstırap günleri başlar Edmond için...

Tam aklını yitirmek üzereyken Rahip Faria ile tanışır. Onun arkadaşlığı, dostluğu ve öğretmenliğiyle kendini bir hapishane hücresinin içinde geliştirir. Beklenmeyen bir ölüm onları ayırana kadar ve kafasında oluşan intikam duygusunu gerçeğe dönüştürmek için harekete geçer. Hapis yıllarında geçirmiş olduğu değişim Edmond Dantesi öldürmüş Monte Kristo kontunu ortaya çıkarmıştır. 

Ve artık onun mutluluğunu, gençliğini ve hayatını elinden alan insanlardan intikam alma vakti gelmiştir...



Bu kadar kalın kitap okunur mu?
Sen bunu gerçekten okuyor musun?
Hayatımda okuduğum kitapları üst üste koysam bu kadar olmaz. 

Şeklinde aldığım tepkilere rağmen tadı damağımda kalarak okudum muhteşem bir kitap. Alexandre Dumas gerçekten bir baş yapıt çıkarmış. Kitabın içinde Napolyon'dan III.Selim'e tarih, Dante'den Shakespeare'ye edebiyat ve Fransız, Türk, İtalyan yaşam tarzlarını yansıtan anlatımlar mevcut. Zaten hikayemiz Bin Bir Gece Masallarından parçalar gibi ilerliyor. Kitabın en basit iki dersi dibe vurmadan yukarı çıkamazsınız ve yağılan hiç bir haksızlık cezasız kalmaz diyebilirim basitçe. Fakat eğer okuma fırsatı bulursanız hikayeden çıkaracağınız dersler ve öğreneceğiniz hayatın geçekleri arasında bu ikisi yüzeyselliğin yüzeyseli.


Şimdi bir daha filmini izleyeceğim ve bu kitabın hayata bakışıma bambaşka bir pencere açtığını de itiraf etmem gerekmekte. Sizde okuyun bana hak vereceksiniz.

İyi akşamlar :-)

4 yorum:

  1. Ben filmini iki kez izlemiştim ama romanı okumadım
    Madem okuması bu kadar keyifli aklımda olsun
    :)

    YanıtlaSil
  2. Filminden daha daha iyi, okuduktan sonra yorumlarını bekliyorum :-)

    YanıtlaSil
  3. Bu kitap çok güzel ya ben okurken resmen romanın içindeydim onun yerine öç alma isteği :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı yerlerde hadi hadi göster gününü diye beklediğim oldu. :D

      Sil